بهترین راهها برای اتصال کارت گرافیک اکسترنال به لپتاپ
بهترین راهها برای اتصال کارت گرافیک اکسترنال به لپتاپ
لپتاپها علیالخصوص لپتاپهای گیمینگ بهنوعی دارای یک پارادوکس درونی هستند. دستگاههای سبکتر حملونقل سادهتری دارند و لپتاپهای بزرگتر کارتهای گرافیک اختصاصی دارند و میتوانند بازیهای سنگین را اجرا کنند. کارت گرافیک اکسترنال به شما هر دو امکان را میدهد.
eGPU چیست؟
GPU اکسترنال که به اختصار eGPU نامیده میشود، یک باکس جداگانه است که اسلات PCIe، سیستم تامین برق به سبک کامپیوترهای دسکتاپ و یک کارت گرافیک کامل را ترکیب میکند و به لپتاپتان متصل میشود. وقتی که این کار را انجام دهید، شما طراحی مدرن و سبک لپتاپ را خواهید داشت و میتوانید در مواقع نیاز کارت گرافیک را به صورت جداگانه متصل کنید و بازیهای سنگین را نیز اجرا کنید.
این ترکیب قبلاً نیز امتحان شده اما اخیراً افزایشی در محصولات اینچنینی مشاهده میگردد. پهنای باند ویدئویی و دادهای بالا که در اتصالات تککابله نظیر USB 3.0 و Thunderbolt 3 وجود دارد، بالاخره به مرحلهای رسیده که میتواند اتصال سریع موردنیاز برای پردازش GPU به عنوان یک سختافزار اکسترنال را فعال کند، درحالیکه هنوز برای پردازش استاندارد به مادربرد داخلی لپتاپ نیاز دارد. یک مزیت اضافه: تعداد زیادی از GPUهای بیرونی با پورتهای USB، Ethernet و … اضافه عرضه میشوند و این بدانمعناست که میتوانید تعداد زیادی از سختافزارهای اکسترنال دیگر نظیر چندین مانیتور، صفحهکلید یا موس مخصوص گیمینگ را به آن متصل نمایید.
تا این لحظه استاندارد عملیاتی برای عملیات دارای پهنای باند بالا Thunderbolt 3 میباشد. با یک اتصال 40 گیگابیت بر ثانیه که میتواند به صورت همزمان تصویر، صدا، داده و ارتباط اینترنتی را کنترل کند و البته بیش از 100 وات توان را در سختافزار تحت پشتیبانی دارد، این کابل ساده میتواند تمامی مشکلات را حل کند. از آنجایی که از درگاه استاندارد USB-C استفاده میکند (همان درگاهی که در مکبوک جدید، نسخههای اصلاحشدهی اخیر XPS 13 و تعداد فزایندهای از لپتاپهای جدید)، انطباق بیشتری را با چشماندازهای سختافزاری خالص دارد.
اما نرمافزار نیز مشکل دیگری است. درحال حاضر اکثر سیستمهای GPU اکسترنال به درایورهای مخصوص و نسبتاً پیچیده وابسته هستند که به وسیلهی آنها، لپتاپها میتوانند بارگذاری حاصل از چیپهای گرافیکی یکپارچهشان را به کارتهای گرافیک NVIDIA یا AMD بیاورند. این موضوع پیچیده بوده و راهکارهای جهانی برای آن اندک هستند، بنابراین کمپانیهایی نظیر Dell و Razer بر روی مدلهای خاصی از لپتاپهایشان کارت گرافیک اکسترنال را پشتیبانی میکنند. تعدادی از گزینههای دیگر نظیر استانداردهای قدیمیتر USB 3.0 و Thunderbolt 2 گزینههای بیشتر اما عملکرد گرافیکی ضعیفتری را ارائه میکنند.
بهترین گزینههای موجود برای eGPU در بازار کنونی
متاسفانه کارتهای گرافیک اکسترنال هنوز در مرحلهی پیدایش هستند و سالها پس از معرفی اولین مدلها، هنوز مدلهای زیادی در این حوزه مطرح نشدهاند. در اینجا تعدادی از گزینههای کنونی که توسط تولیدکنندگان بزرگ PC معرفی شدهاند، معرفی شده است.
Razer Core
قیمت: 500 دلار
اتصال: Thunderbolt 3
انطباقپذیری: Razer Blade و Blade Stealth
شاید بهترین کارت گرافیک اکسترنالی که تا کنون تولید شده باشد که به واسطهی حضور قدرتمند Razer در دنیای بازیهای دسکتاپ است. Razer Core یک جعبهی سیاه کوچک است که چهرهی جذابی دارد، منبع تغذیهی 500 واتی را برای بزرگترین کارت گرافیک موجود دارد، اتصالات USB 3.0 را برای هاردها و تجهیزات اکسترنال دارد و البته پورت اختصاصی Ethernet را برای اتصالات آنلاین فراهم کرده است. در آن فضای کافی برای بزرگترین GPUهای NVIDIA و AMD که در بازار وجود دارند، در نظر گرفته شده و دو شکاف برای کارتهای گرافیک با طول 310 میلیمتر دارد. همچنین شیکترین گزینهی موجود در بازار است که از رابط کاربری مخصوص Razer تحت عنوان Chroma RGB lighting پشتیبانی میکند.
اما 500 دلار باید برای آن پرداخت کنید، درحالیکه هیچ کارت گرافیکی نیز در آن تعبیه نشده است. Razer میگوید که این وسیله عملکرد اتصالات گرافیکی Thunderbolt 3 را در دستگاههای خودشان محدود نمیکند، تنها لپتاپهای تولید خود شرکت یعنی Razer Blade و Blade Stealth تاییدیهی انطباقپذیری با این وسیله را دارند. این لپتاپها نیز گرانتر بوده و گزینههای سفارشیسازی کمتری را نسبت به رقبا دارند. استفاده از Core در کنار سیستمهای عمومی گاهی اوقات نتایج مثبت و گاهی اوقات نتایج منفی در پی داشته است، پس خریدن این دستگاه بدون لپتاپ Razer ریسک به نظر میرسد.
تقویتکنندهی گرافیک Alienware
قیمت: 200 دلار
اتصال: USB 3.0
انطباقپذیری: Alienware 13, 15, 17
برند فرعی گیمینگ Dell یعنی Alienware خودش را با انقلاب کارتهای گرافیک اکسترنال همراه کرده و مطابق انتظارات یکی از ارزانترین موارد موجود در بازار را عرضه کرده است. این تقویتکنندهی گرافیکی، خودنمایی اندکی دارد و برچسب قیمت 200 دلار روی آن خورده است (البته بدون کارت گرافیک و لپتاپ). همچنین این گزینه تنها کارت گرافیک اکسترنال از یک برند معتبر و موجود در بازار است که از استاندارد قدیمیتر USB 3.0 استفاده میکند و متاسفانه این به معنای انطباقپذیری صرف با AMD Xconnect، مجموعهی درایورهای نیمهاختصاصی AMD برای کنترل کارتهای گرافیک اکسترنال، میباشد. شما گسترهای از گزینههای لپتاپ را دارید که با این وسیله هماهنگ است که از محدودهی دستگاه نسبتاً کوچک Alienware 13 تا هیولای Alienware 17 را شامل میشود … البته این مورد آخر احتمالاً برای اجرای هیچ بازی نیاز به کارت گرافیک اکسترنال ندارد.
این برچسب قیمت پایینتر بیدلیل نیست. تقویتکننده فقط کارتهای گرافیک با طول 265 میلیمتر را میپذیرد و به همین دلیل بسیاری از مدلهای قوی NVIDIA و AMD در آن جا نمیگیرند. درحالیکه تقویتکنندهی گرافیک، 4 درگاه USB 3.0 برای نصب لوازم اضافی دارد، اما هیچ درگاه Ethernet ندارد و این بدینمعناست که اگر میخواهید سریعترین اتصال گیمینگ را داشته باشید، باید یک کابل اضافی را به لپتاپ خود متصل کنید. همچنین اینکه محصول فقط از Alienwareها پشتیبانی میکند، جالب نیست و اگر میشد که از خط تولید XPS نیز پشتیبانی کند عالی میشد؛ زیرا ترکیب آنها میتوانست فوقالعاده باشد.
PowerColor Devil Box
قیمت: 450 دلار
ارتباط: Thunderbolt 3
انطباقپذیری: هر کامپیوتری که Thunderbolt eGFX دارد
PowerColor یک شرکت سازندهی GPU و تجهیزات است و همانند Razer یا Dell سیستمهای خودش را نمیفروشد. به همین دلیل Devil Box شیطانی با هر دستگاهی که مبتنی بر ویندوز باشد و بتواند از درگاه Thunderbolt 3 با گرافیکهای اکسترنال استفاده کند هماهنگ است و کارت گرافیک NVIDIA یا AMD برای آن فرقی نمیکند (حتی مواردی که توسط PowerColor ساخته نشده باشد). این دستگاه تمامی امکانات Razer Core ازجمله جانمایی GPUهای بزرگ، اتصال Ethernet و 375 وات توان برای کارت گرافیک را دارد. یک اسلات داخلی ساتا 3 برای جانمایی هارد یا SSD قرار داده شده که میتواند به عنوان هارد اکسترنال یا پشتیبان مورد استفاده قرار گیرد.
Devil Box با قیمت 450 دلار ارزان نیست، اما با توجه به اینکه با سیستمهای مختلف انطباقپذیری دارد، میتواند ارزشمند باشد، علیالخصوص برای افرادی که از چندین لپتاپ یا چند نوع GPU مختلف استفاده میکنند. شاید «برچسب ترامپ» یا «شیطان» برندی نباشد که همهی افراد از آن خوششان بیاید، اما همواره میتوانید وسیله را زیر میزتان بگذارید تا کسی برند آن را نبیند.
داک بازی MSI
قیمت: فروش فقط به همراه MSI Shadow GS30
اتصال: اختصاصی
انطباقپذیری: MSI Shadow GS30/32
داک بازی MSI فقط در یک ترکیب گرانقیمت با لپتاپ گیمینگ Shadow GS30 موجود است و کمترین تنوع را در میان گزینههای این فهرست دارد. البته این محصول در بازاری مشابه با آنها فعالیت نمیکند: این داک بازی یک وسیلهی همراه لپتاپ بوده که اسپیکر سهتکه، درگاههای میکروفون و هدفون، اسلات 5/3 اینچی در اندازهی کامل و یک کارت شبکهی بسیار قوی را در خود جای داده است. این دستگاه به گونهای طراحی شده که زیر لپتاپ جای میگیرد و علاوه بر اینکه نقش پایه را بر عهده میگیرد، تمامی اتصالات اختصاصی آن مستقیماً از زیر لپتاپ متصل میشوند. البته نسخهی جدیدتر و کوچکتری از این داک هم تولید شده که انحنای بیشتری دارد، اسپیکرها از آن حذف شدهاند و دریچههایی نیز برای عبور هوا وجود دارند.
داک بازی MSI فقط در زمانی یک گزینه محسوب میشود که قصد خرید لپتاپ Shadow GS30 را داشته باشید … و از آنجایی که این داک در طی مدت زیاد بهروزرسانی چندانی به خود ندیده است، فقط در صورت داشتن تخفیف بزرگ است که ارزش خرید دارد.
طراحیهای پیش رو
تمامی موارد بالا هماکنون در بازار موجود هستند، اما اگر دوست دارید صبر کنید تعدادی مورد دیگر هستند که قرار است به بازار عرضه شوند:
- ASUS ROG XG Station 2: XG Station 2 تنها eGPU خواهد بود که به صورت کامل با یک تبلت ویندوزی همخوانی دارد: سری جدید ASUS Transformer premium (این تبلت مشابه Surface Pro است ولی نسخهی تایوانی آن). این وسیله تنها با یکی از کامپیوترهای کوچک NUC که توسط اینتل ساخته شده همخوانی دارد، اگرچه اتصال آن به یک کامپیوتر دسکتاپ کوچک تا حدودی با فلسفهی این کامپیوترها مطابقت ندارد. تنها نکتهی منفی در مورد این وسیله این است که ASUS به کندی آن را به بازار معرفی میکند: دو ماه از تاریخ معرفی محصول گذشته اما هنوز صحبت از تاریخ انتشار و قیمت نیست.
- Gigabyte GP-T3GFx: همانند Devil Box که در بالا مطرح شده، این محصول گیگابایت با بیشترین انطباقپذیری ممکن طراحی شده است. این وسیله میتواند بزرگترین کارتهای گرافیک موجود را در هر سیستمی که Thunderbolt 3 eGFX دارد در خود جا بدهد، البته طراحی عمودی آن باعث شده درگاههای USB و اسلاتهای ساتای اضافه از آن حذف شوند. متاسفانه ما نتوانستیم حتی قسمت کوچکی از این محصول در حال پیشرفت را مشاهده نماییم. وقتی گیگابایت تابستان پیش نشانههایی از آن را اعلام کرد، فکر میکردیم که به زودی به صورت رسمی معرفی میشود.
- The Wolfe: پروژهی Kickstarter یک eGPU طراحیشده برای کاربران مک است. علاوه بر بدنهی آلومینیومی که برای محصول طراحی شده، داخل آن یک عدد کارت گرافیک GTX 1050 یا 1060 تعبیه شده و اگر سعی کنید آن را بیرون بیاورید و با محصول دیگری جایگزین کنید، گارانتی محصول باطل خواهد شد. نکتهی مثبت، کوچکبودن محصول و قابلیت حمل سادهتر آن نسبت به سایر کارتهای گرافیک اکسترنال است. تیم تولید Wolfe در وبسایتش هنوز وعدهی آمدن محصول را میدهد، اما پس از کمپین لغو Kickstarter که به واسطهی مشکلات مجوز Thunderbolt مطرح شده، آینده مبهم به نظر میرسد.
امکان دارد محصولات دیگری نیز در راه باشند، اما ما فقط از همین موارد اطلاع داریم.
گزینهی شخصیساز: eGPU خودتان را درست کنید
هیچکدام از موارد بالا چشمتان را نگرفتهاند؟ میتوانید با ترکیب کابلهای صحیح، یک PCIe که بر روی یک تکهی خاص از مادربرد قرار گرفته و البته یک منبع تغذیهی جداگانه، کارت گرافیک اکسترنال خودتان را بسازید. خبر بد اینجاست که این حیطه هنوز خیلی کشف نشده است و جامعهی کوچک و تامینکنندگان اندکی از آن پشتیبانی میکنند. کیسهای Thunderbolt 2 PCIe یک راهکار یکجا را ارائه میکنند، اما پهنای باند گرافیکها کمتر از محصولات بالا میشوند و پشتیبانی نرمافزاری نیز خیلی خوب نمیشود. PCIeهای عمومیتر نیاز به یک کیس سفارشی یا استقرار در فضای باز دارند و تقریباً هیچ راهی برای تعیین انطباقپذیری آنها با یک لپتاپ خاص وجود ندارد. درحال حاضر شاید خرید eGPU از فروشندگان معتبر راهی ایمنتر و البته گرانتر باشد؛ اگر آن محصولات کار نکنند، میتوانید برگشتشان بزنید.
دیدگاه ها
چطوری میشه تهیه کرد ؟
برای مکبوکی که port تاندربولت داره هم چیزی هست ؟
میخوام مکبوکمو به دوتا مانیتور وصل کنم
با سلام تبدیلش موجود هست که پورت شماره به DVI و VGA تبدیل میکنه حدود ۴۰۰ تومن قیمتش هست