علت صفحه آبی IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL و رفع آن
با سلام و عرض ادب و احترام خدمت شما کاربران گرامی پی سی کوئست.عبارت دو کلمه ای صفحه ی آبی می تواند هر کاربری را به دردسر بی اندازد.صفحه ی آبی مرگ از آغاز ویندور های گرافیکی حضور داشته و به همین دلیل نزد اغلب کاربران ویندوز شناخته شده میباشد.این Blue Screen گاها هنگام روشن شدن ویندوز ظاهر شده و اجازه ی ورود به ویندوز را نمیدهد و گاهی حین کار با سیستم ناگهان ظاهر میگردد و سیستم شما را ریستارت میکند.نیاز به توضیح نیست که ریستارت شدن ناگهانی حین کار چقدر میتواند عذاب آور باشد.در این مطلب به یکی از پرتکرار ترین و در عین حال پر دردسر ترین انواع صفحه آبی یعنی IRQL_NOT_LESS و نحوه ی رفع آن خواهیم پرداخت.با ادامه ی آموزش علت صفحه آبی IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL و رفع آن با ما همراه باشید.
دلایل بروز این خطا میتواند بسیار متفاوت باشد و همین آن را به یکی از پر دردسرترین انواع صفحه آبی تبدیل کرده است.اگر در عبارت خطای فوق کلمه ی Driver به کار رفته باشد و به شکل DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL ظاهر گردد،حداقل میتوان از اینکه مشکل از ارتباط سیستم عامل با یک سخت افزار است مطمئن بود.اما اگر به همان شکل کلی (همانند عنوان) ظاهر گردد محدود به این علت نمیشود.ما مطلب را بر همین اساس به دو زیر عنوان تقسیم میکنیم.اما به دلیل پر اتفاق تر بودن حالت دوم،پیشنهاد میکنم ابتدا سراغ حالت دوم بروید!
حالت اول-IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL:
همانگونه که گفته شد اگر عبارت به این شکل ظاهر گردید موارد متعددی میتواند باعث بروز مشکل شده باشد که همگی بیان خواهند شد.
نکته:موارد زیر بهتر است در محیط Safe Mod انجام گردد.
۱:تست رم توسط ابزار Memory Diagnostic:
این صفجه آبی ممکن است مشکل از رم و یا Memory Cache باشد.ابزار فوق رم را طور دقیق مورد بررسی قرار میدهد.
برای اینکار:
در قسمت جستجوی ویندوز عبارت Memory Diagnostic را جستجو کنید.با مشاهده ی تصویر زیر گزینه ی Restart Now And Check For Problem را انتخاب کنید.ویندوز راه اندازی مجد شده و ابزار تست رم خودکار اجرا خواهد شد (این اجرا تحت بوت صورت میگیرد و در ویندوز اجرا نمیشود).اگر اشکالی باشد اخطار خواهد داد در غیر اینصورت به اتمام رسیده و سیستم مجدد روشن میشود.
نکته:به عبارت دیگر اگر خطایی وجود نداشته باشد تا اتمام مراحل همانند تصویر زیر عبارت No Problems Have Been Detected Yet را مشاهده خواهید کرد.در غیر اینصورت رم دارای ایراد است و باید تعویض گردد.
۲:بررسی عدم وجود ایراد در فایل های سیستمی:
در منوی جستجوی ویندوز عبارت CMD را وارد کرده و Command Prompt را به صورت Admin اجرا کنید(روی آن راست کلیک کرده و گزینه ی Run as Administrator را انتخاب کنید).
بعد از باز شدن همانند تصویر زیر عبارت SFC /SCANNOW را وارد کرده و اینتر بزنید.اگر به درستی مراحل را طی کرده باشید،ادامه ی کار همانند تصویر زیر خواهد بود. منتظر اتمام بمانید.با اتمام آن در صورت وجود ایراد به طور خودکار برطرف خواهد شد که در اینصورت پیغامی همانند تصویر زیر را مشاهد خواهید کرد.
در انتها سیستم را ریستارت کنید.اگر همچنان صفحه آبی مشاهده شد ادامه ی آموزش را دنبال کنید.
۳:وجود ایراد در دیسک:
همانند مرحله ی قبل CMD را به صورت ادمین اجرا کنید.سپس عبارت CHKDSK /F /R C: را وارد کرده و اینتر بزنید.در ادامه همانند قبل سیستم را ریستارت کنید.
نکته:در صورتی که فرمت پارتیشن بندی شما NTFS باشد ، درخواست ریستارت را حین کار مشاهده خواهید کرد که آن را تایید کنید.
نکته:بهتر است وجود ایراد در دیسک را با نرم افزار های تست هارد برای ایراداتی نظیر بد سکتور نیز چک کنید.
۴:Write Caching را غیر فعال کنید:
البته غیر فعال کردن این گزینه سبب کاهش کارایی سیستم میشود زیرا با این عمل در ارتباط بین رم و هارد دیسک موارد موثری را غیر فعال میکنید.هدف از اینکار این است که در صورت رفع مشکل به این نتیجه میرسیم که با فرمت کامل و سطح پایین هارد دیسک و نصب ویندوز جدید مشکل مرتفع خواهد شد.
برای این کار روی This PC راست کلیک کنید و گزینه ی Devise Manager را انتخاب کنید.سپس همانند تصویر زیر درایور دیسک اصلی را یافته و روی آن راست کلیک کنید.با انتخاب گزینه ی Properties صفحه ی جدیدی ظاهر خواهد شد.
در ادامه همانند تصویر زیر سربرگ Policies را انتخاب کرده و اولین تیک را بردارید و تنظیمات را ذخیره کنید(با کلیک بر روی OK).
در انتها سیستم را مجددا راه اندازی کنید.
۵:وجود ایراد در ارتباط سیستم عامل با سخت افزار:
همانگونه که گفته شد اگر پیغام خطا همراه با کلمه ی Driver بیاید،میدانیم مشکل از ارتباط سخت افزار با سیستم عامل است.اما اگر بدون آن بیاید میتواند به این مرتبط باشد یا نباشد و همچنین گفته شده که برای نگارش بهتر،این مورد جداگانه در حالت دوم بررسی میشود.
حالت دوم – مشکل در ارتباط بین یک سخت افزار خاص با سیستم عامل ویندوز:
در تشریح این مورد باید بدانید که هر قطعه ای در داخل لپ تاپ یا کامپیوتر شما ، برای شناخته شدن توسط ویندوز به نرم افزاری به نام Driver احتیاج دارد.به عنوان یک نمونه اگر ویندوز خاطره انگیز XP را نصب کنید،بعد از اولین ورود صدا نخواهید داشت تا اینکه درایور کارت صدا که یک قطعه ی سخت افزاریست را نصب کنید.
حال وجود مشکل در ارتباط بین سخت افزار و نرم افزار میتواند به معنای ایراد در نرم افزار نصب شده برای آن سخت افزار باشد و یا خود سخت افزار دچار مشکل شده باشد.
اما ابتدا باید بفهمیم مشکل از کدام سخت افزار است.کارت شبکه،کارت گرافیک و کارت صدا محتمل ترین گزینه ها هستند.برای یافتن مشکل در محیط Safe Mod روی This PC راست کلیک کرده و گزینه ی Device Manager را انتخاب کنید.لیست درایور ها را مشاهده میکنید.با راست کلیک کردن روی هر درایور و گزینه ی Uninstall آن سخت افزار غیر فعال خواهد شد و اگر مشکل از سخت افزار غیر فعال شده باشد،مشکل مرتفع خواهد شد.
قطعا شبهه هایی در این مورد برای شما وجود دارد! برای درک بهتر با یک مثال مرحله به مرحله این مورد را توضیح خواهم داد.فرض کنید به کارت شبکه مشکوک هستیم و میخواهیم آن را امتحان کنیم.
به شکل گفته شده در بالا وارد لیست درایور ها شده و همانند تصویر زیر درایور شبکه را از زیر مجموعه ی Network adapters انتخاب میکنیم.سپس با راست کلیک کردن روی آن و انتخاب گزینه ی Uninstall آن را پاک میکنیم.همه ی درایور های شبکه را پاک کنید.
در ادامه اگر مشکل مرتفع شده بود میدانیم مشکل از ارتباط سیستم عامل با کارت شبکه(اتصال وای فای و…) است.در گام اول درایور اصلی را دانلود و نصب میکنیم تا اگر مشکل از نرم افزار بود مرتفع گردد.در غیر اینصورت مشکل از خود سخت افزار است و کارت شبکه باید تعویض گردد.
نکته:خرابی کارت شبکه شایع ترین دلیل این صفحه آبی است.
نکته:آموزش فوق در کلیه ی نسخه های ویندوز صادق است اما برای ویندوز XP مراحل متفاوتی خواهد داشت هر چند این مشکل بیشتر در ویندوز ۷ به بعد رخ میدهد.
همچنین سایر مطالب من را میتوانید از اینجا مشاهده کنید.
سربلند و پیروز باشید